ДЕКЛАРАЦИЯ НА АВСТРО-УНГАРСКИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ КЕВЕНХЮЛЕР-МЕЧ ПРЕД КНЯЗ АЛ. БАТЕНБЕРГ ЗА СПИРАНЕ НАС – Документ

ДЕКЛАРАЦИЯ НА АВСТРО-УНГАРСКИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ КЕВЕНХЮЛЕР-МЕЧ ПРЕД КНЯЗ АЛ. БАТЕНБЕРГ ЗА СПИРАНЕ НАСТЪПЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ВОЙСКА

Пирот, 16 ноември 1885 г.

Негово величество, моята милост господар, ми заповяда телеграфически да се отправя моментално във Главната квартира на Ваше височество и да заявя на Ваше височество, че след като Сърбия, следвайки натиска на Великите сили, се съгласи да прекрати военните действия, Ваше височество още днес да стори същото.

Ваше височество може да направи това много лесно, тъй като Вие се намирате на сръбска земя и Вашата военна чест е блестящо удовлетворена. Ваше височество е герой и българският народ показа чрез своята храброст, че е народ, достоен за своята свобода.

Ако Ваше височество не би изпълнил това желание, то аз съм упълномощен да заявя, че Негово величество императорът, който като владетел на три милиона [сърби], ще бъде принуден да бди над интересите на Сръбското кралство и още днес ще даде на своите войски заповед да преминат реката Сава, така че войските на Ваше височество не ще имат вече пред себе си сръбски, а австрийски императорски части.

 

 

СБВ, с. 159-160.

Tech Review – Ревюта, съвети и трикове при покупка на техника