ИНСТРУКЦИЯ ОТ МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА ТУРЦИЯ САИД ПАША ДО ТУРСКИЯ ПОСЛАНИК В ПАРИЖ ЕСАД ПАША ОТНОСНО НАМЕРЕНИЯТА НА СЪРБИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ – Документ

ИНСТРУКЦИЯ ОТ МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА ТУРЦИЯ САИД ПАША ДО ТУРСКИЯ ПОСЛАНИК В ПАРИЖ ЕСАД ПАША ОТНОСНО НАМЕРЕНИЯТА НА СЪРБИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ

Константинопол, 20 октомври 1885 г.

Информациите, които получавам от различни компетентни източници, дават да се разбере, че започването на сръбски военни действия е въпрос на дни. Навлизането на сръбските войски в България се представя като предстоящо. Положението би станало толкова по-сериозно, като се има предвид, че всяка военна интервенция срещу България, която е неразделна част от империята, трябва естествено да се сметне като нарушение на турската територия, както и на съществуващите договори.

Ако Сърбия твърди, че банди правели набези в нейна територия, то този факт очевидно не може да мотивира навлизането на кралски войски в България.

Обърнете отново сериозно и благосклонно внимание на правителството, при което сте акредитиран, върху горните факти и го помолете настоятелно да реагира енергично в Белград, за да наложи на тамошното правителство задължението да преустанови военните си приготовления и да възприеме поведение на спокойствие и точно спазване на договорите.

 

 

Съединението на Северна и Южна България и сръбско…, с. 227.

Tech Review – Ревюта, съвети и трикове при покупка на техника