ШИФРОВАНА ТЕЛЕГРАМА № 66 ОТ МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА АВСТРО-УНГАРИЯ КАЛНОКИ ДО АВСТРО-УНГАРСКИЯ ПОСЛАНИК В ПЕТЕРБУРГ ВОЛКЕЙНЩАЙ ЗА НЕДОПУСКАНЕ НА СЪЕДИНИСТКО ДВИЖЕНИЕ В МАКЕДОНИЯ – Документ

ШИФРОВАНА ТЕЛЕГРАМА № 66 ОТ МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА АВСТРО-УНГАРИЯ КАЛНОКИ ДО АВСТРО-УНГАРСКИЯ ПОСЛАНИК В ПЕТЕРБУРГ ВОЛКЕНЩАЙН ЗА НЕДОПУСКАНЕ НА СЪЕДИНИСТКО ДВИЖЕНИЕ В МАКЕДОНИЯ

Виена, 21 септември 1885 г.

При уговорка на това, което силите ще решат относно тяхното становище по създаденото в България положение, ние считаме в момента за най-важно да се предотврати разпростирането на движението и върху Македония — възможност, която би могла да засегне чувствително и нашите интереси и при известни обстоятелства би могла да ни накара да действуваме.

Аз казах това на руския управляващ посолството и го помолих веднага да обърне внимание и на своето правителство върху тази точка и да поиска неговата енергична намеса в горния смисъл.

Ваше Превъзходителство трябва веднага настоятелно да действува в тази насока.

 

 

Съединението на Северна и Южна България и сръбско-българската война. Дипломатически документи 1885-1886. С., 1989, с. 88.

Tech Review – Ревюта, съвети и трикове при покупка на техника