ВЪЗВАНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ТАЕН ЦЕНТРАЛЕН РЕВОЛЮЦИОНЕН КОМИТЕТ ЗА ПРОВЪЗГЛАСЯВАНЕ НА СЪЕДИНЕНИЕТО – Документ

ВЪЗВАНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ТАЕН ЦЕНТРАЛЕН РЕВОЛЮЦИОНЕН КОМИТЕТ ЗА ПРОВЪЗГЛАСЯВАНЕ НА СЪЕДИНЕНИЕТО

Пловдив, 5 септемврий 1885 г.

Часът на Нашето Съединение удари!

Чуждото Румелийско правителство, което ни тежи от шест години, е съборено.

На негово място е провъзгласено Съединението ни с Княжество България под скиптъра на Българский Княз, Негово Височество княз Александър I.

Граждани,

Вие се задължавате в името на отечеството ни, в славата и величието на България да се притечете на помощ и подпомогнете святото дело, като пазите най-строго общий ред и тишината. Помнете, че строго ще да бъде наказан секи един от вас, който си позволи някакво насилие и грабеж — особено ако това насилие е против чуждите народности, които секи [трябва] да защищава като свои братия.

Офицери и сол дати!

Синове на България! Тайний комитет Ви обажда да наведете глава под гордий български лев и пред величието на християнството — кръстът. Против кого и за кого ще се биете Вие? Помнете, синове на България, че вие служите — за позор и унижение, под полумесеца, под байрака на нашите петстотингодишни мъчители!

Благоговейни духовни пастири!

Вие, които сте пазили и крепили България цели петстотин години, повдигнете кръста спасителен и благословете святото ни дело — Съединението.

Дордето просветена Европа препознае нашето народно и свято дело, дордето войските на Н. В. Александър I завземат Тракия, избира се временно правителство, което ще да разпорежда и управлява сичко. Нему е длъжен да се п[окор]ява секи.

Нека Бог и нашите мишци ни са на помощ! Напред!

От комитета

Страшимиров, Д. Архив на Възраждането. Т. 2, с. 320.

Tech Review – Ревюта, съвети и трикове при покупка на техника