ЗАПОВЕД № 53 НА КНЯЗ АЛ. БАТЕНБЕРГ ДО БЪЛГАРСКАТА ВОЙСКА ПО СЛУЧАЙ КРАЯ НА ВОЙНАТА – Документ

ЗАПОВЕД № 53 НА КНЯЗ АЛ. БАТЕНБЕРГ ДО БЪЛГАРСКАТА ВОЙСКА ПО СЛУЧАЙ КРАЯ НА ВОЙНАТА

Пирот, 10 декември 1885 г.

Офицери и войници,

Примирието със сърбите е заключено и след няколко дена Вий ще се завърнете в огнищата си. Вашите успехи Ви дават право да се гордеете, защото блестящо отговорихте на надеждите, които възлагаше на Вас Отечеството, и се връщате дома си победители.

Като благодарихме на Всевишнего за даруваните нам победи, ний признаваме с благодарност, че ако нашата войска е могла да оправдае своето назначение, това се дължи на неустанните грижи на руския император, който е създал и винаги е покро- вителствувал нашата войска, и на старанията и трудовете на руските инструктори за образованието на нашите млади войници и за развитието в тях на чувствата за дисциплина, храброст и любов към Отечеството.

В името на Отечеството аз още веднъж Ви благодаря, братя, за Вашата примерна служба, за Вашата храброст и самопожертвувание, които показахте на бойното поле, като вярвам, че когато земята ни ще има нужда от Вас, Вие пак със същата готовност, ревност и бързина ще се стечете под знамената, за да браните независимостта, честта и правдините на милата ни татковина.

Нека Бог Ви награди за трудовете Ви.

На първообразното със собствената на Негово височество ръка написано: Александър

   Началник на Щаба на армията

   от Генералния щаб капитан (Рачо Петров Петров)

СБВ, с. 276.

Tech Review – Ревюта, съвети и трикове при покупка на техника